Preverjanje tekalne plasti pnevmatike

Skrbni vozniki redno preverjajo tekalno plast pnevmatik. Tako veliko izvejo o splošnem stanju pnevmatik in pričakovanih voznih lastnostih. Če opazimo prekomerno ali enostransko obrabo, nas to opozori na potencialne težave. Običajno takšne okvare zahtevajo strokovni poseg. Pnevmatike preverjajte enkrat mesečno, pritisk in kontrolo opravite tudi pred vsako daljšo vožnjo.

Ali lahko vidite indikatorje obrabe tekalne plasti?

Indikatorji obrabe profila so mostički iz gume tekalne plasti, ki postanejo vidni šele, ko globina tekalne plasti pade pod določeno mejo. Ko so indikatorji vidni, je čas za nakup novega kompleta pnevmatik. Pnevmatike imajo na bočnici oblikovan znak, ki kaže kje na tekalni plasti se nahajajo indikatorji obrabe.

Ste že preverili globino tekalne plasti?

Obrabo profila pnevmatik preverjamo z merilnikom profila, pomičnim merilom ali manometrom. Nekateri manometri imajo vgrajen merilnik globin. Po EU predpisih morajo imeti letne pnevmatike najmanj 1,6 mm profila, za zimske pnevmatike pa v EU velja minimalna globina 4 mm. Meritve opravljamo na sredini in ob robu profila. Neenakomerna obraba je običajno posledica nepravilnega tlaka v pnevmatikah.

Ali je v profilu zagozden kak tujek?

Pogosto se v utore profila ujame kakšen tujek z vozišča. Kasneje lahko predre pnevmatiko. Redno pregledujte tekalne plasti pnevmatik in vse odkrite tujke odstranite.

Ali so pnevmatike obrabljene na zunanjem robu?

Če opazimo prekomerno obrabo na zunanjih robovih tekalne plasti, je lahko to znak nepravilnega polnilnega tlaka. Redno preverjajmo polnilni tlak pnevmatik, saj vožnja s prenizkim tlakom skrajšuje življenjsko dobo pnevmatik, zmanjšuje varnost vožnje in povečuje porabo goriva. Če morate pnevmatike pogosto polniti z zrakom, jih peljite na pregled k vulkanizerju. Kadar imajo obrabljene robove samo sprednje pnevmatike, je to lahko znak prehitre vožnje skozi ovinke, zato razmislite o slogu vožnje, da bodo pnevmatike zdržale čim dlje.

Ali so pnevmatike obrabljene na sredini?

Kadar opazimo večjo obrabo na sredini tekalne plasti je to običajno znak previsokega polnilnega tlaka, ta pa pomeni tudi neudobno vožnjo in manjšo stabilnost vozila. Preverite priporočeno vrednost in polnilni tlak v pnevmatikah po potrebi znižajte. Vrednosti najdete na pokrovčku rezervoarja za gorivo ali na stebričku prednjih vrat.

Ali je katera od pnevmatik obrabljena bolj od drugih?

Kadar se zgodi, da je neenakomerno obrabljena posamezna pnevmatika je lahko to znak, da je treba uravnotežiti kolesa ali ponovno nastaviti geometrijo podvozja. Bodite pozorni na območja večje obrabe oziroma lise brez profila, ki so lahko znak težav na dušenju vzmeti oziroma amortizerjih. V primeru težav te vrste, se morate posvetovati s strokovnjakom.

Ali se pnevmatike obrabljajo različno hitro?

Ker so pogonske pnevmatike bolj obremenjene, se obrabljajo hitreje kot nosilne pnevmatike. Običajno so sprednje pnevmatike bolj obremenjene, saj sodelujejo pri krmiljenju in prenašajo navora na vozišče, zato se obrabljajo hitreje kot zadnje. To velja tudi za vozila s štirikolesnmim pogonom. Če menite, da se obrabljajo prehitro, je čas za pregled blažilnikov pri strokovnjaku. Kadar opazimo razlike med obrabo posameznih pnevmatik – hitrejša obraba pnevmatik na eni strani vozila – je to lahko znak, da je potrebno ponovno nastaviti geometrijo podvozja.

Ali so robovi pnevmatik prekomerno obrabljeni?

Kadar opazimo na robovih pnevmatik vzorec obrabe, podoben zobem žage, je to običajno posledica neenakomernega stika pnevmatike s cestiščem. Tak vzorec obrabe verjetno pomeni, da je treba nastaviti geometrijo podvozja in pregledati amortizerje.

 
na vrh