Preverjanje tlaka v pnevmatikah

Poleg tega da imamo nameščeno pravilno velikost pnevmatike na vozilo, je pravi tlak najpomembnejši pogoj za dolgo kilometrino vaših pnevmatik, varnost in učinkovitost. Pravilno napolnjena pnevmatika zagotavlja pravilno upogibanje bočnice in varne delovne temperature. Če je v pnevmatikah tlak prenizek se povečuje kotalni upor, kar pomeni, da pnevmatika dosega tudi večje temperature, medtem se poveča tudi poraba goriva zaradi večjega kotalnega upora.

Prav tako ima pnevmatika s prenizkim tlakom veliko manjšo nosilnost in mnogo slabše vozne lastnosti na račun upogibanje bočne stene. Premalo napolnjena pnevmatika dosega tudi večje delovne temperature, kar pomeni znatno znižanje življenjske dobe in mnogo hitreje pride do poškodb na plašču.

Preverjanje tlaka

Tlak morate preverjati, ko so pnevmatike hladne. Vozilo naj miruje vsaj dve uri pred merjenjem tlaka v pnevmatikah ali pa pred merjenjem z njim ne smete prevoziti več kot 3 km poti (pri zmanjšani hitrosti). Če tlak v pnevmatikah preverjate, ko so pnevmatike vroče, je priporočljivo, da je tlak v pnevmatikah za 0,3 bara višji od priporočenega.

Tlak v pnevmatikah preverjajte redno – vsaj enkrat mesečno (ne pozabite niti na rezervno kolo – tega lahko preverjate na nekoliko več časa) ali pred vsakim daljšim potovanjem, ter ga ustrezno prilagodite, če ni več takšen, kot ga priporoča proizvajalec pnevmatik. Tudi če so pnevmatike napolnjene z dušikom, morate redno preverjati tlak v njih.

Ustrezen tlak je tisti tlak, ki sta ga določila proizvajalec pnevmatik in proizvajalec vozila. Priporočene vrednosti najdete v priročniku za uporabo vašega vozila ali na nalepki na vozilu (pri voznikovih vratih/na pokrovu rezervoarja za gorivo/v predalu na armaturni plošči itd.).

Pri nižji temperaturi je tlak nižji. Pozimi je običajno hladno, zato mora biti tlak v pnevmatikah za 0,2 bara višji od tlaka pri normalnih pogojih uporabe, da bodo prilagojene za vožnjo v zimskih razmerah.

Polnjenje z dušikom

Čemu dušik? Dušik je mnogo bolj stabilen plin, ki vzdržuje bolj enakomeren tlak, tudi ko se pnevmatike segrevajo in ohlajajo.

Ker so molekule dušika dokaj velike, težje uhajajo skozi pnevmatiko, ki je sicer porozna, zato se tlak skoraj ne zmanjšuje.

Prednost polnjenja z dušikom je, da je tlak v pnevmatikah bolj konstanten, kar pomeni, da se pnevmatika obrablja mnogo bolj enakomerno. Kot zanimivost, pri Formuli 1 to tehniko polnjenja poznajo že zelo dolgo, prav tako pa jo uporabljajo tovornjakarji in upravljavci gradbenih strojev.

Sistem za nadzor tlaka

TPMS naj bo le v dodatno pomoč Od novembra 2014 dalje je sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS Tire Pressure Monitoring System) obvezna oprema v vseh novih avtomobilov, a to ne pomeni, da lahko pozabimo na redno 'ročno' preverjanje. Strokovnjaki svetujejo, da bi to morali početi vsaj enkrat mesečno. Razlogov za obvezno vgradnjo sistema za nadzor tlaka je zagotovo več kot dovolj. Če odmislimo varnostni vidik, so dovolj zgovorni že samo ogromni dodatni stroški, ki jih povzroči nepravilen tlak v pnevmatikah. Na leto naj bi zaradi tega evropski vozniki za gorivo odšteli kar pet milijard evrov več kot sicer, v znesek pa sploh še ni všteta prekomerna obraba pnevmatik. Grozljiva številka pa postane nekoliko bolj smiselna, če upoštevamo, da kar štirideset odstotkov avtomobilov, ki se vozijo po evropskih cestah v pnevmatikah nima pravilnega tlaka. Ravno zaradi teh je TPMS odličen pripomoček, a se moramo zavedati, da ni nezmotljiv.
Sistem za preverjanje tlaka v pnevmatikah je ključnega pomena, če vozimo s praznovoznim pnevmatikami. S temi smemo voziti samo do omejene hitrosti, kadar so prazne.
na vrh