Obvezna oprema za motorna vozila

Kaj je obvezna oprema v avtu?

Obvezna avtomobilska oprema v Sloveniji

V Sloveniji mora set obvezne opreme vsebovati: evro varnostni trikotnik, komplet nadomestnih žarnic ter komplet prve pomoči s torbico.

Komplet je priporočljivo obogatiti z varnostno-odsevnim telovnikom, ki je že obvezen v nekaterih državah (npr Avstrija, Hrvaška, Portugalska), za večjo varnost pa priporočamo tudi gasilni aparat.

Naša ponudba obvezne avtomobilske opreme: Obvezna avto oprema

Obvezna zimska oprema

V zimskem času morajo biti vsa motorna vozila v cestnem prometu v Sloveniji opremljena s predpisano zimsko opremo, določa zakon o varnosti cestnega prometa. Po predpisih v zimsko opremo spadajo zimske pnevmatike (M+S) na vseh štirih kolesih ali poletne pnevmatike na vseh štirih kolesih ter snežne verige, ki morajo biti v zimskih razmerah nameščene na pogonskih kolesih.

Ob spremenjenih voznih razmerah je temeljni pogoj za varno udeležbo v prometu tudi ustrezna priprava motornega vozila. Ta naj po nasvetu policije obsega predvsem pregled naprav in opreme vozila. Poleg pnevmatik, zavor, krmilnega mehanizma in luči je tu še vrsta drugih naprav, ki jih mora uporabnik vozila občasno, pred zimo pa pravočasno in skrbno preveriti, med njimi akumulator, luči, okna in ogledala, hladilni sistem, sistem za dovod zraka v vozilo, olje v motorju, metlice brisalcev, sistem za dovod goriva ter tesnila in ključavnice na vratih ter pokrovu prtljažnika.

Pnevmatike morajo biti vse enake

V skladu s pravilnikom o napravah in opremi morajo imeti vozila z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov pnevmatike na vseh kolesih enake - vse štiri zimske pnevmatike ali vse letne pnevmatike z ustreznimi snežnimi verigami. Globina kanalov na pnevmatikah pa mora biti najmanj tri milimetre. Izjema je priobalno območje v pasu od obale Jadranskega morja do meje z Italijo in Hrvaško ter ceste od Kozine do Sečovelj, kjer za zimsko opremo vozil štejejo tudi štiri letne pnevmatike z najmanjšo globino profila 1,6 milimetra, verige pa v priboru niso potrebne.

Vozniki pa bodo morali biti pozorni tudi pri izbiri pnevmatik, ki morajo biti enake velikosti in vrste (torej vse štiri poletne, zimske ali pa terenske) ter zgradbe (na primer radialne ali diagonalne), na isti osi pa tudi iste nosilnosti, hitrostnega razreda ter istega proizvajalca in vzorca tekalne površine. Poleg tega so lahko zimske pnevmatike v za največ dva razreda nižjem hitrostnem razredu, kot ga zahteva konstrukcijsko določena najvišja hitrost vozila.

Bodite pripravljeni na zimo! Oglejte si našo ponudbo zimske opreme:  Zimska avto oprema

Obvezni komplet prve pomoči

Vsebina kompleta za prvo pomoč je opredeljena v Pravilniku o kompletu za prvo pomoč, ki spada v obvezno opremo motornih vozil (Uradni list RS št. 106/04134/04136/04 - popr., 115/07).

Bodite pozorni tudi na rok uporabe. Ta je pet let od datuma pakiranja, komplet pa vsebuje tudi izdelke, ki imajo rok uporabe samo tri leta!
Da se izognite kaznim (ki so tudi do 125 EUR) imejte vedno higiensko vzdrževan, nepoškodovan in veljaven komplet prve pomoči.

Oglejte si našo ponudbo:  Kompleti prve pomoči za avto

Obvezna oprema v drugih državah Evrope

Vsebina obvezne opreme za motorna vozila in standardi se v državah po Evropi razlikujejo. Tu so zbrane informacije o nekaterih evropskih državah, kjer potrebujete še dodatno opremo, kot je že zakonsko predpisana v Sloveniji.

Priporočamo, da ob odhodu v tujino vedno preverite najnovejše informacije o obvezni opremi v državah skozi katere boste potovali.

Hrvaška

 • varnostno-odsevni telovnik (dvojna obveznost - obvezna uporaba telovnika, ob izhodu iz vozila na cesti ter sestavni del obvezne opreme)

Avstrija

Italija

Nemčija

Bolgarija

Francija

 • poleg prve pomoči in varnostnega trikotnika je v Franciji sestavni del obvezne opreme tudi osebni alko tester!

Viri informacij:

Opremo motornih in priklopnih vozil v cestnem prometu določajo:

 • Pravilnik o dimenzijah, skupnih masah in osni obremenitvi vozil ter o osnovnih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati naprave in oprema na vozilih v cestnem prometu (Uradni list SFRJ, št. 50/1982, 11/1983 popr., 4/1985, 65/1985, 64/1986, 22/1990, 50/1990, Uradni list RS, št.24/199617/200097/2002106/2010-ZMV),
 • Pravilnik o minimalnih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati nekatere naprave in oprema vozil v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 97/02123/03),
 • Pravilnik o napravah in opremi vozil v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 17/0033/00-popr.,45/0476/0582/0770/08104/09),
 • ravilnik o zimski opremi vozil v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 104/09).

Za štirikolesnik kategorije L7e med obvezno opremo spadajo:

 • zimska oprema (v zimskih razmerah in v zimskem času).
 • varnostno-odsevni telovnik oranžne, rdeče ali rumene barve, ki ustreza SIST EN 471 in 
 • rezervne žarnice, 
 • komplet za prvo pomoč, ki je opredeljen v Pravilniku o kompletu za prvo pomoč, ki spada v obvezno opremo motornih vozil (Uradni list RS št. 106/04134/04136/04 - popr., 115/07),
 • varnostni trikotnik za označitev, da je vozilo ustavljeno na cestišču, ki mora biti homologiran po pravilniku UN/ECE R 27,

Drugi viri:

na vrh