Rotacija pnevmatik

Podaljšajte življenjsko dobo vaših pnevmatik z rotacijo na vsakih 10-12 tisoč kilometrov.

Z rotacijo pnevmatik ob sezonski menjavi (letne – zimske) podaljšamo življensko dobo pnevmatik. Priporočljivo je rotirati pnevmatike, vključno z rezervo. na vsakih 10-12 tisoč prevoženih kilometrov. Rotacija pnevmatik je postopek, kjer sistematično zamenjujemo mesto pnevmatike na vozilu. To omogoči enakomernejšo obrabo, kar prihrani denar, ker podaljša življensko dobo pnevmatik.
Pnevmatike na sprednjih pogonskih kolesih se običajno obrabljajo hitreje kot na zadnjih. Če pogosto premeščamo pozicijo pnevmatik na vozilu, se obrabljajo bolj enakomerno in omogočajo, da kar najbolj izkoristimo življenjsko dobo tekalne plasti.
Opomba: Z rotacijo pnevmatik ne moremo odpraviti prekomerne obrabe zaradi neustreznega polnilnega tlaka.

Zakaj je rotacija pnevmatik koristna ?

  • Rotacija zagotavlja enakomerno obrabo tekalne plasti
  • Ohrani najboljši možen oprijem
  • Poveča število kilometrov, ki jih lahko prevozimo z enim kompletom pnevmatik
  • Opozarja na nenormalno obrabo zaradi slabega centriranja pnevmatik ali drugih težav na podvozju

Kako pogosto je treba rotirati pnevmatike?

Pnevmatike običajno rotiramo na vsakih 10.000 prevoženih km. Naslednji dejavniki pa vplivajo na bolj pogosto rotacijo pnevmatik:
  • Visoke hitrosti, težki tovori, dolge razdalje: Če redno vozite z visoko hitrostjo in na dolge razdalje ali če prevažate težke tovore, je zaradi dodatnih obremenitev potrebna pogostejša rotacija.
  • Neenakomerna obraba: Če opazite neenakomerno obrabo, pnevmatike čim prej rotirajte in preverite stanje podvozja. Pazite na pravilni polnilni tlak..
  • Brnenje pnevmatik: Če med vožnjo po gladki cesti slišite brnenje pnevmatik, je morda že čas za rotacijo.

Ali lahko pnevmatike rotirate sami?

Priporočamo, da rotacijo opravijo strokovnjaki za pnevmatike (vulkanizerji) ali v mehanični delavnici. Ker je to sorazmerno preprosto opravilo, se lahko rotacije lotimo kar sami. Preverite v navodilih za uporabo vozila, ali za vaše vozilo veljajo kakršna koli priporočila ali navodila proizvajalca.

Če pnevmatike rotirate sami, upoštevajte naslednje

  • Rotiranje med sprednjimi in zadnjimi kolesi: Pnevmatike lahko rotirate med sprednjimi in zadnjimi kolesi le, če so vse enakih dimenzij.
  • Pnevmatike različnih dimenzij: Pri nekaterih vozilih se dimenzije pnevmatik na sprednji in zadnji osi razlikujejo.
  • Usmerjeni dezeni tekalne plasti: Pri rotiranju pnevmatik z usmerjenim dezenom tekalne plasti upoštevajte puščice na bočnici pnevmatike. Oziroma oznako (outside).
  • Premontaža in ponovno uravnoteženje: To je treba narediti pri vozilih, ki uporabljajo pnevmatike z usmerjenim dezenom različnih dimenzij ali platišča z različnimi zamiki na sprednjih in zadnjih kolesih.
Obvezno preverite v priročniku za lastnike vozila, ali za vaše vozilo veljajo kakšna posebna priporočila ali navodila proizvajalca.
Priporočamo, da pnevmatike rotirate po spodaj prikazanem vzorcu.



Pnevmatike je mogoče premeščati med sprednjimi in zadnjimi kolesi le, če so vse enakih dimenzij in iste vrste. Pri nekaterih vozilih se velikosti pnevmatik in platišč spredaj in zadaj razlikujejo. V takem primeru je vzorec rotacije prednja os: zamenjamo levo z desno in prav tako zadnja os, zamenjamo levo pnevmatiko z desno (vendar le, če imajo pnevmatike neusmerjen dezen). Pri rotaciji pnevmatik z usmerjenim dezenom obvezno upoštevajte puščice smeri vrtenja na bočnicah. Te puščice kažejo smer vrtenja pnevmatik in jih je treba dosledno upoštevati. Pri pnevmatikah enakih mer z usmerjenim dezenom lahko uporabite vzorec III.
Pri vozilih, ki uporabljajo pnevmatike z usmerjenim dezenom različnih mer ali platišča z različnimi zamiki na sprednjih in zadnjih kolesih, je treba pnevmatike pri rotaciji premontirati in ponovno uravnotežiti. Obvezno v priročniku za lastnika vozila preverite, ali za vaše vozilo veljajo kakšna posebna priporočila in navodila proizvajalca.

Ali je po rotaciji potrebno centriranje pnevmatik ?

Centriranje je potrebno samo v primeru, če začutite vibracije na volanu. Montaža gume na drugo os vozila praviloma ne spremeni uravnoteženosti kolesa.

Pomni

  • Za vozila opremljena s pnevmatikami različnih velikosti (npr. Smart, BMW)
Priporočamo lateralno rotacijo. Sprednja leva guma nadomesti sprednjo desno gumo in obratno, zadnja leva guma nadomesti zadnjo desno gumo in obratno.
  • Za vozila opremljena z gumami z žeblji, rotacija ni priporočena.


 
na vrh