Kdaj moramo zamenjati pnevmatike?

Vsaki pnevmatiki se enkrat izteče življenska doba. V nadaljevanju je opisanih nekaj stvari, na katere morate biti pozorni.

Znaki, da je treba kupiti nove pnevmatike:

Kadar je tekalna plast tako obrabljena, da vožnja ni več varna: Debelina profila se sčasoma tanjša, saj se guma ves čas obrablja. Veliko pnevmatik ima vgrajene indikatorje obrabe, ki vam pokažejo, kdaj pnevmatika zaradi obrabe tekalne plasti ni več varna. To so mostički iz gume, ki postanejo vidni, ko globina tekalne plasti pade pod določeno mejo (v EU je predpisana spodnja meja 1,6 mm).
Neenakomerna obraba tekalne plasti – nekateri predeli tekalne plasti se obrabljajo hitreje kot drugi – je lahko znak težav na podvozju vozila ali pa težav s pnevmatikami. Redno preverjajte obrabo tekalne plasti pnevmatik.
Če ima pnevmatika vidne poškodbe: Če opazimo majhne razpoke na bočnicah pnevmatike (pojav je znan pod imenom »crazing« ) to pomeni, da je treba pnevmatike zamenjati. Vsaka poškodba na tem območju bi lahko povzročila popolno odpoved pnevmatike. Redno preverjajte tudi morebitne ureznine, mehurčke in izbokline, pa tudi razpoke na bočnicah, tekalnih plasteh in ramenskih delih pnevmatik. Pnevmatike z vidnimi poškodbami je treba čim prej zamenjati, pa čeprav tekalna plast še ni do konca obrabljena.
Ko zamenjujete obrabljene ali poškodovane pnevmatike, je najbolje hkrati zamenjati vse štiri pnevmatike. Če boste zamenjali samo dve pnevmatiki, skušajte zagotoviti, da se ujemata s preostalima pnevmatikama na vozilu. Za čim boljši oprijem in stabilnost vozila pa novi pnevmatiki namestite na zadnji kolesi
 
na vrh