Snežne verige

Verige pogosto le za v prtljažnik…

Vozniki imamo pozimi pogosto verige zgolj za v prtljažnik. Te so tam nemalokrat le zato, da zadostijo zakonskih zahtevam po obvezni zimski opremi. A tudi zimske pnevmatike v določenih primerih zatajijo. Takrat so pogosto edina rešitev, če seveda ne nameravamo čakati, da nas rešijo cestne službe, le še verige. A kaj izbrati? Katere so »prave«?

Razlike so zelo velike

Razlike med snežnimi verigami so velike, zato se je pred nakupom potrebno odločiti, kakšne bodo najbolj primerne za naše potrebe.

Vsi, ki se odpravljajo v hribe ali v pozimi težje prevozne predele, je bolje, da vedno izberejo klasične jeklene verige ali t.i. hitromontažne verige. Na drugi strani pa pripomočki za speljevanje, kot so t.i. snežna nogavica, v mnogih državah niso zakonsko priznane kot polnovredno nadomestilo snežnih verig. Če jih že policisti tolerirajo, pa so, predvsem na gorskih cestah čez gorske prelaze, prepovedane. Pripomočki za lažje speljevanje so tako uporabni le v ravninskih predelih, kjer je globok sneg na cestišču izjema in ne pravilo.


Prednost jeklenih verig v primerjavi s tistimi iz tkanine je, da ponujajo odločno več oprijema v snegu, ker se zarežejo mnogo globlje. Hitromontažni sistemi so dražji, je pa zato njihova montaža precej bolj enostavna. Seveda pa je potrebna pred odhodom na zimske počitnice z avtom manjša priprava. Na vsako pogonsko kolo je treba namreč priviti montažno matico. Poleg tega je treba prilagoditi dolžino verige dimenziji pnevmatike. Če torej te stvari prej uredite, boste potem verige čisto enostavno montirali, če boste naleteli na snežni metež. Verigo je treba le pritrditi na matico na kolesu, jo namestiti na pnevmatiko. Verige se bodo med vožnjo same zategnile

Jeklene verige so le delno uporabne, saj se z njimi ne smemo voziti po cesti, kjer je komaj kaj snega oziroma je ta v manjših zaplatah in takrat pridejo v poštev le 'verige' iz tkanine – tekstilne verige. Te so uporabne tudi v razmerah z premalo snega in še na mokrem, le po suhi cesti se z njimi ne smete voziti oziroma agresivno speljevati, saj jih boste hitro strgali. Njihova namestitev je dokaj enostavna, zahteva pa nekaj več naprezanja, da jih boste potegnili preko pnevmatike. Tekstilne verige se po namestitvi med samo vožnjo samodejno centrirajo, zato ne povzročajo hrupa in vibracij. Maksimalna hitrost vožnje je omejena na 50 km/h, hkrati pa omogočajo boljše delovanje sistemov ABS in ESP kot klasične verige. Upoštevati je treba še, da v nekaterih državah, kot sta Italija in Avstrija, snežne verige iz tkanine ne veljajo kot obvezna zimska oprema.

Za res zahtevne voznike, ki se s svojimi štirikolesno gnanimi avtomobili podajajo v hude snežene razmere, pa priporočamo posebne, agresivne jeklene verige z debelimi členi, ki res močno zarežejo v podlago. Priporočljivo je, da si kupite dva seta in verige namestite na vsa štiri kolesa, predvsem zaradi diferencialov in prenosa moči med sprednjimi in zadnjimi kolesi.

Če imate le en par, ga namestite na isto os, nikakor verig ne nameščajte diagonalno. Pri vozilih s priklopljivimi štirikolesnimi pogoni verige namestite na par, ki je ves čas v pogonu. Na štirikolesno gnanih vozilih so verige res redko uporabne, ker takšen avtomobil, obut v zimske gume, pleza lažje od dvokolesno gnanega z verigami. Pri najbolj zahtevnih zimskih podvigih pa bodo vedno še kako dobrodošle.

Ne glede na to, kakšne vrste verig izberete je najbolj pomembno, da jih poskusite namestiti že pred njihovo nujno uporabo, če se da kar na toplem v garaži. Montaža kakršnekoli verige je namreč nekoliko stresna in navadno poteka v zelo neugodnih razmerah. Ne pozabite tudi na rokavice, saj vas pri tem delu lahko hitro začne zebsti v roke. Hitrost vožnje s snežnimi verigami je omejena na največ 50 km/h, tudi na avtocesti. Na kopni cesti jih morate sneti, drugače boste poškodovali tako verige, kot tudi pnevmatike, v skrajnem primeru pa še kakšen drug del avtomobila.

Pri verigah je ključno, da njihova velikost ustreza pnevmatikam na vozilu. Če imate pri hiši več vozil, ki jih ne uporabljate istočasno, je zato dobrodošlo, da kupite takšne verige, ki se bodo prilegale čim več različno velikim platiščem. Pri verigah je poleg tega pomembno, da jih je čim preprosteje namestiti.
 

Ali vrsta vozila vpliva na izbor verig?

Tudi vrsta vozila vpliva na izbor snežnih verig. Predvsem je pomembno, ali vozimo vozilo s prednjim ali z zadnjim pogonom. Za zadaj gnana vozila je bolje izbrati različico verig, ki jih je moč čim lažje napeti na kolo. Zato je izbor verig, ki se napenjajo z jeklenico, potencialno slaba izbira. Malo prostora v zadnjem blatniku in dejstvo, da zadnjih koles ni moč (v nasprotju s prednjimi) obrniti v stran in tako lažje namestiti verigo, nameščanje močno ovira. Takšne verige so zato bolj primerne za vozila s prednjim pogonom. Za vozila z zadnjim pogonom nekateri proizvajalci ponujajo drugačne rešitve vpetja, posebej prilagojene za lažje zapenjanje v tesnem prostoru.
 

So klasične snežne verige najboljše?

Univerzalno uporabne pa so tudi izboljšane, t.i. » vzmetene« snežne verige. Te so opremljene z dodatno navijalno vzmetjo in jeklenico, ki pripomore, da oba jeklena obroča še lažje namestimo na obe osi in ustrezno utrdimo, da verige trdno »sedijo« na pnevmatiki. Vzmet v vožnji jeklenico sama zateguje in ponuja optimalno pritrditev. So pa „vzmetene“ snežne verige primerne samo za montažo na prednjo os avtomobila. Če iščemo verige, ki jih je moč najlažje namestiti, pa so t.i. hitromontažne verige prava odločitev. Te namreč kar »porinemo« na pnevmatiko. Lažja montaža pa ima vseeno tudi slabost – takšne verige ne ponujajo oprijema klasičnih jeklenih snežnih verig.
 

Tekstilne snežne verige

Natakne jih lahko vsak Na trgu so poleg številnih klasičnih številne snežnih verig naprodaj tudi tekstilne snežne verige, ki omogočajo lažjo namestitev. Tekstilne verige delujejo na principu suhega trenja. To pomeni, da se sneg ne prime na pnevmatiko, ampak sproti odpada z nje. Uporabne so na snegu in ledu, na zasneženi asfaltirani cesti pa ne bo bistveno povečanega trenja. Tekstilne verige se po namestitvi med samo vožnjo samodejno centrirajo, zato ne povzročajo hrupa in vibracij. Maksimalna hitrost vožnje je omejena na 50 km/h, hkrati pa omogočajo boljše delovanje sistemom ABS in ESP kot klasične verige. Slabost je ta, da so manj trpežne, saj se v primeru, da ni dovolj snega, ali pri vožnji po makadamu, lahko hitro uničijo. Pri tekstilnih verigah moramo biti pozorni na dimenzijo, saj samo prave ponujajo pravilen oprijem in jih je mogoče natakniti varno in učinkovito. Natikanje poteka v nekaj korakih, ki so vsaj po opisu preprosti, in traja kvečjemu od pet do deset minut.
 
  1. korak: avto zaustavite na ravnem, kolesa pa obrnite skrajno v levo. Začnite natikanje na tekalno površino.
  2. korak: verigo razprostrite enakomerno po celotni tekalni površini, ki ni v stiku s cestiščem.
  3. korak: obrnite kolesa v drugo smer, saj boste tako tekstilno verigo lažje nataknili še na drugo stran pnevmatike.
  4. korak: avto prestavite toliko naprej, da bo nepokrita površina pnevmatike prosta. Nataknite verigo še na to površino.
  5. korak: verigo nataknite v celoti in poskrbite, da je razporeditev po tekalni površini enakomerna.
  6. korak: preverite ali je elastika, ki drži verigo, lepo razporejena in ali poteka čez platišče.
  7. Vozite počasi, ne več kot 50 km/h


Zakonska določila

Zakonsko določilo Zakona o varnosti cestnega prometa – ZVCP, ki v 114. členu določa, kaj morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu kot predpisano zimsko opremo.

Čeprav ZVCP določa, da na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti oz. bi se lahko raztresale z njega, ter da morajo biti stekla in vzvratna ogledala vedno čista, se tega mnogi ne držijo. Kot smo že zapisali, ponovimo, zimska oprema za vozila do skupne mase 3,5t: so; 4 zimske pnevmatike (M+S) z minimalno globino profila 3 mm ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm + snežne verige v priboru. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za zadnjo os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.
Pogoji za uporabo snežnih verig so izpolnjeni takrat, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča (za pnevmatiko ostaja snežena sled).

Pomembno je tudi, da so vse štiri pnevmatike enake po velikosti, vrsti in zgradbi, da so na isti osi pnevmatike istega proizvajalca, profila, hitrostnega razreda in nosilnosti ter da so zimske pnevmatike lahko sicer nižjega hitrostnega razreda (a največ za dva razreda) kot ga zahteva konstrukcijsko določena hitrost.Še o izjemi: v priobalnem območju (ceste od Kozine do Sečovelj) veljajo za zimsko opremo vozil tudi štiri letne pnevmatike z min. globino profila 3 mm (verige v priboru niso potrebne).
 

Kako je z zimsko opremo na Primorskem?

V priobalnem območju (ceste od Kozine do Sečovelj) veljajo za zimsko opremo vozil tudi 4 letne pnevmatike z min. globino profila 3 mm (verige v priboru niso obvezne).

Zimske pnevmatike ob močnme sneženju ali vožnji čez prelaze, velikokrat ne predstavljajo zadostne zimske opreme. Pri verigah je ključno, da njihova velikost ustreza pnevmatikam na vozilu. Če imate pri hiši več vozil, ki jih ne uporabljate istočasno, je zato dobrodošlo, da kupite takšne verige, ki se bodo prilegale čim več različno velikim platiščem. Pri verigah je poleg tega pomembno, da jih je čim preprosteje namestiti. Z verigami vozite le po snegu Čeprav so na trgu tudi verige, ki omogočajo vožnjo tudi po razmočeni ali celo suhi podlagi, jih je dobro uporabljati le, če je na cesti dovolj snega. Vselej upoštevajte tudi na izdelku navedene hitrostne omejitve. Če klasične verige (tudi plastične) uporabljate po le razmočeni podlagi, jih lahko uničite, škodite pa tudi cesti in svoji denarnici.
 

Ali vas lahko policija oglobi tudi kadar uporabljate verige?

Čeprav so na trgu tudi verige, ki omogočajo vožnjo samo po razmočeni ali celo suhi podlagi, jih je dobro uporabljati le, če je na cesti dovolj snega. Vselej upoštevajte tudi na izdelku navedene hitrostne omejitve. Če klasične verige (tudi plastične) uporabljate po le razmočeni podlagi, jih lahko uničite, škodite pa tudi cesti in svoji denarnici, saj vas lahko policisti za tako vožnjo oglobijo s 120 evri. Če pri tem še ovirate promet, pa vam grozi kazen 400 evrov.
 

Za na pot

Nekaj zelo pomembnega za konec: najbolje je, da montažo verig, kakršnihkoli že, doma, pred prvo resno (in zasneženo) potjo vadimo. Tako se bomo gotovo izognili slabi volji in si privarčevali marsikatero minuto potovanja. Srečno pot!
 
na vrh