Razlike med zimskimi in letnimi pnevmatikami

Običajni vozniki težko prepoznajo prednosti zimskih in letnih pnevmatik. S temi navodili boste spoznali, katere bolje ustrezajo vašim potrebam.

Katere so posebne lastnosti zimskih pnevmatik?

Pri zimskih pnevmatikah (tudi pnevmatikah za hladne letne čase – pod +7 stopinj C) je uporabljena gumena zmes, ki ostaja mehka tudi pri nizkih temperaturah, vzorec na tekalni površini pa je močno razčlenjen (ima lamele) in tako zagotavlja optimalne zmogljivosti v hladnejšem vremenu (suho, mokro, zasneženo ali poledenelo cestišče). Pnevmatike so označene s posebnimi oznakami na bočnici. Zimske pnevmatike so označene s simbolom »M+S« ali s tremi vrhovi gora s snežinko (3PMSF).
Pnevmatike, ki imajo oznako »M+S« na bočnici, so glede na predpise zimske pnevmatike. Vendar pa ta oznaka ni v povezavi z nobenim obveznim testiranjem zmogljivosti, oznaka »M+S« ne označuje nobenih lastnosti glede zmogljivosti označenih pnevmatik.
Nasprotno pa pnevmatike z oznako 3PMSF (3 vrhovi gora s snežinko) veljajo kot zimske pnevmatike, ki so bile potrjene po predpisanem testiranju in zagotavljajo ustrezno raven zmogljivosti v zimskih pogojih. Zato je priporočljivo v času zimske sezone uporabljati zimske pnevmatike z oznako 3PMSF.

Kakšni so vremenski pogoji za vožnjo z zimskimi pnevmatikami?

Pnevmatike s certifikatom za vožnjo v zimskih razmerah je najbolje montirati, ko se temperature spustijo pod +7 °C, običajno je to od sredine oktobra do sredine aprila, odvisno od vremena.

Kakšni so vremenski pogoji za vožnjo z letnimi pnevmatikami?

Letne pnevmatike zagotavljajo maksimalne zmogljivosti glede varnosti pri temperaturah nad +7 ° C. Njihova gumena zmes in vzorec na tekalni površini omogočata dober oprijem in vodljivost tako na suhi, kot na mokri cesti – pri toplejšem vremenu, ob tem pa nudijo višjo raven življenjske dobe, boljši izkoristek goriva in večje udobje v primerjvi z zimskimi pnevmatikami.

Še zadnji nasvet za potovanje

Če se odločate za zimske pnevmatike, vsekakor montirajte komplet na vsa kolesa, da zagotovite stabilnost vašega vozila. Po veljavnih predpisih morata biti na isti osi enaki montirani popolnoma enaki pnevmatiki
Voziti z istim kompletom zimskih pnevmatik skozi vse leto je res skušnjava, vendar – ali je to res dobra rešitev?

Kdaj potrebujem zimske pnevmatike?

V Sloveniji so zimske pnevmatike obvezne od 15. novembra do 15. marca. Vendar je priporočljivo spomladi z menjavo še malo počakati, predvsem če se peljemo čez mejo, kajti v Avstriji in Italiji so zimske pnevmatike obvezne do 15. aprila.

Kakšne so posledice uporabe zimskih pnevmatik poleti?

Letne pnevmatike zagotavljajo najboljše zmogljivosti za varnost v letni sezoni, tako na suhih, kot na mokrih cestah. Kot primer – zavorna pot pri zaviranju s hitrosti 80 km/h do 0 km/h, pri temperaturah 11 do 26 ° C, na mokri cesti, bo z letnimi pnevmatikami za 4 m krajša kakor z zimskimi. Na suhi cesti bo zavorna pot pri zaviranju s hitrosti 50 km/h do 0 km/h, pri enakih temperaturnih pogojih, z letnimi pnevmatikami za 1,5 m krajša kakor z zimskimi pnevmatikami.
Obstajajo vrste pnevmatik s certifikatom za zimske razmere, ki jih lahko uporabljate tudi v letni sezoni: To so letne pnevmatike s certifikatom za zimske razmere. So najboljša možnost za voznike, ki se srečujejo z nenadnimi spremembami vremena in le občasno s sneženjem.

Še en nasvet

Ali ste vedeli, da zračni tlak s temperaturo pnevmatike pada? Na primer, če je pnevmatika napolnjena z zračnim tlakom 2 bara (29 psi) pri 20 °C, je zračni tlak pri 0°C le 1,8 bara (26 psi). Zato je resnično pomembno, da preverjate tlak v gumah vsaj enkrat mesečno.

Kakšen model vozila imate?

V programih proizvajalcev vozil so številni modeli, ki ustrezajo različnim tipom vozil (športni, SUV,…). Odvisno od blagovne znamke vašega avtomobila, programa in moči motorja, morda potrebujete poseben komplet pnevmatik. Včasih je to odvisno tudi od leta proizvodnje vozila. Najbolje je, da se posvetujete s strokovnjakom za pnevmatike, da bodo pnevmatike zagotovo ustrezale zahtevam vašega vozila. Ključne podatke najdete v homologaciji vozila in navodilih proizvajalca.

Kaj so celoletne pnevmatike?

Celoletne pnevmatike lahko uporabljamo tako v zimski kot v letni sezoni. V Evropi so na splošno glede lastnosti zaviranja na suhem, življenjske dobe in izkoristka goriva običajno bolj podobne zimskim in manj letnim pnevmatikam.

Letna pnevmatika s certifikatom za zimske razmere

Celoletne pnevmatike so izdelane tako, da nudijo zmogljivost letnih pnevmatik v toplejših letnih časih in zmogljivosti zimskih pnevmatik– za oprijem in zaviranje – v hladnejšem vremenu. To je najboljša možnost za voznike, ki se srečujejo z nenadnimi spremembami vremena in le občasno s sneženjem. Po takih gumah posegajo vozniki, ki letno prevozijo zelo malo km. (na primer manj kot 10.000)

Še en nasvet

Uporaba celoletnih pnevmatik vam omogoča, da ni potrebno menjati letnih in zimskih pnevmatik niti vam ni potrebno skrbeti, kje bi hranili vaš drugi komplet pnevmatik. To je primerno za tiste, ki vozijo zmerno in letno prevozijo majnše število kilometrov.

Kaj pravi zakonodaja ?

Zakon o varnosti cestnega prometa v 114. členu določa, da morajo biti med 15. novembrom in 15. marcem vozila opremljena z zimsko opremo. Pod zimsko opremo spada ali komplet štirih zimskih gum z oznako M + S z minimalno globino profila 3 milimetre ali komplet letnih gum z enako minimalno globino profila in s pripadajočimi snežnimi verigami za pogonski kolesi.
Zimskih gum ne nameščate na svoje jeklene konjičke le zaradi zakona, ampak predvsem zaradi varnejše in zanesljivejše vožnje. Budno spremljajte vremensko napoved, saj lahko sneg pobeli ceste še pred 15. novembrom ali v drugi polovici marca, torej zunaj zakonsko določenega obdobja obvezne vožnje z zimsko opremo. Tudi za vremenske razmere v tem času zakon velja, saj navaja, da morajo biti v zimskih razmerah vozila ustrezno opremljena.

P R A V I L N I K o napravah in opremi vozil v cestnem prometu člen 4.
  1. Pnevmatike na vozilu morajo po velikosti, nosilnosti in hitrostni kategoriji ustrezati pnevmatikam, ki so v izjavi o ustreznosti vozila vpisane v rubriki »dovoljene pnevmatike« ali v drugem ustreznem dokumentu o vozilu. Uporaba drugačnih pnevmatik je mogoča le po dodatni odobritvi vozila.
  2. Na vozilih z največjo dovoljeno maso do vključno 3.500 kg in, ki dosegajo hitrost nad 40 km/h morajo biti, poleg zahtev v prvem odstavku tega člena, vse pnevmatike enake velikosti (če izdelovalec vozila ni predvidel različnih pnevmatik na različnih oseh), vrste (poletne, zimske, terenske) in zgradbe (radialne, diagonalne), na isti osi pa tudi iste nosilnosti, hitrostnega razreda ter istega proizvajalca in dezena (vzorec tekalne površine).
  3. Na vozilih z največjo dovoljeno maso nad 3.500 kg in, ki dosegajo hitrost nad 40 km/h morajo biti, poleg zahtev v prvem odstavku tega člena, pnevmatike na isti osi enake vrste, zgradbe, velikosti, nosilnosti in hitrostne kategorije.
na vrh