Pravilna izbira pnevmatik

Za pravilno odločitev glede vgradnje novih pnevmatik na svoje vozilo, morate upoštevati tri stvari:
  1. Velikost pnevmatik, ki ustrezajo vašemu vozilu (kaj piše v homologaciji vozila))
  2. Vremenske pogoje lahko pričakujete kjer boste najpogosteje vozili
  3. Pogoje uporabe pnevmatik

Velikost vaših pnevmatik

Pri menjavi pnevmatik se najbolj pogosto odločimo za enako dimenzijo, kot so originalne (prva vgradnja). Če niste prepričani o velikosti originalnih pnevmatik vašega vozila, uporabite kakšno orodje na Internetu ali poiščite tehnične specifikacije za vaše vozilo, da boste našli pravo pnevmatiko. Velikost lahko preverite tudi na bočnici vaše trenutne pnevmatike. Kako prebrati podatke iz bočnice? Če nimate štirih enakih pnevmatik, ni dovoljeno na eni osi uporabljati pnevmatik različnih tipov. Na isti osi morata biti enaki pnevmatiki. Razlika v globini profila med enakimi pnevmatikami ne sme biti večja od 5 mm. Če ste še vedno v dvomih, se s strokovnjakom posvetujte o podrobnostih montaže pnevmatik na vaše vozilo.

Pnevmatike večjih dimenzij

Pnevmatike večjih dimenzij povečajo površino gume v stiku s tlemi, kar omogoča boljši odziv vozila in natančnejše krmiljenje v ovinkih. Vendar običajno povzročajo večji kotalni upor. Širše pnevmatike praviloma spremenijo obliko povšine naleganja. Čeprav lahko komplet nizkopresečnih pnevmatik z nizkimi bočnicami zgleda bolje, je vožnja z njimi navadno težavnejša, občutili pa boste tudi več nepravilnosti na površini ceste. Prav tako vpliva na zaviranje, delovanje motorja, porabo goriva in tako dalje. Za vašo lastno varnost je najbolje izbrati velikost originalnih pnevmatik vašega vozila. Za doseganje optimalnih voznih pogojev priporočamo vgradnjo platišč, katerih premer ustreza pnevmatikam dovoljenim na vašem vozilu. Če se odločite za zamenjavo pnevmatik s takšnimi, ki so drugačne velikosti, priporočamo, da se posvetujete s strokovnjakom.

Vozila na štirikolesni pogon

Za vozila na štirikolesni pogon je priporočljivo uporabiti štiri enake pnevmatike (enaka velikost, model, profil, indeks obremenitve/hitrostna kategorija), razen če so predvideni različni modeli pnevmatik za prednjo in zadnjo os odobreni s strani proizvajalca vozila. Priporočamo, da vedno upoštevate navodila proizvajalca.

Najpogostejši vremenski pogoji

Vaše pnevmatike se morajo prilagajati vrsti podnebnih sprememb: dežju, vetru, megli, snegu … Vsi ti dejavniki vplivajo na optimalno delovanje pnevmatik, vozniki pa morajo prilagoditi stil vožnje trenutnemu vremenu. Pred daljšim potovanjem, preverite stanje vašega avtomobila in pnevmatik. Preverite vremensko napoved na predvideni poti.

Vožnja po mokri cesti

Razmere v mokrem vremenu vključujejo vožnjo v dežju, snegu, megli in sodri. Da bi lahko v takšnih razmerah vozili varno, se morate zavedati, da je vožnja v mokrem vremenu bistveno drugačna od vožnje po suhem. Še posebej to velja za dež in meglo.
Na mokrih cestah pnevmatike prepotujejo daljšo razdaljo, preden se ustavijo. Dež prav tako zmanjša vidljivost. Znatno je povečana tudi nevarnost splavanja na vodi - akvaplaninga. Ko dežuje po dolgem, vročem in suhem obdobju, cesta postane spolzka zaradi prahu in olja, ki ga prve kaplje dvignejo na površje.
Zavorna pot na mokri cesti je trikrat daljša kot na suhi podlagi. Dobro ohranjena pnevmatika hitro odvaja vodo vzdolž tekalne plasti in stran od mesta, kjer pnevmatika prihaja v stik s cesto. Priporočamo, da redno nadzirate globino profila vaših pnevmatik. Ta mora bit globok vsaj 1,6 mm. Globlji kot je profil, lažje pnevmatika odvaja vodo.

Vožnja po suhi cesti

Vožnja po suhi cesti je varnejša, a pozorni bodite na nenadne spremembe na površini cestišča, kot so udarne jame, luže ali pesek, saj lahko močno zmanjšajo oprijem.
Čeprav je vožnja na suhih cestah bistveno varnejša kot na mokrih, svetujemo, da upoštevate naslednje dejavnosti, ki vam bodo pomagale ohraniti vaše pnevmatike v vrhunskem stanju.
  • Redno preverjajte tlak v pnevmatikah – vsaj enkrat mesečno.
  • Uporabljajte pnevmatike, ki najbolje ustrezajo vašim potrebam
  • Bodite pozorni na hitrost – vozite v okviru omejitev in ohranjajte varnostno razdaljo.
  • Postanite dober voznik ponoči – bodite pozorni na slabo vidljivost pri nočni vožnji.
  • Ne vozite utrujeni, še posebej kadar je veliko prometa in pešcev.

Načini uporabe

Ker so pnevmatike edini stik vašega vozila s cesto, igrajo ključno vlogo pri krmiljenju, udobju, zavorni poti in prihranku goriva. Različni načini rabe zahtevajo različne lastnosti pnevmatik.

Mestna vožnja

Ker vožnja v urbanih območjih zahteva posebno pozornost, vsaj enkrat na mesec preverite stanje vaših hladnih pnevmatik. Pnevmatike, ki niso dovolj napolnjene z zrakom, podaljšajo zavorno pot in povečajo porabo goriva. Ne pozabite preveriti tlaka v vaši rezervni pnevmatiki!
Poseben kriterij za izbor pnevmatik za vožnjo po mestu
  • Zavorna pot. Uporabite pnevmatike z najkrajšo zavorno potjo, tako na mokrih kot na suhih cestah.
  • Dolga življenjska doba. Vožnja po mestu vsebuje veliko ustavljanj in speljevanj, ki lahko znatno vplivajo na življenjsko dobo pnevmatike. Izberite pnevmatike z daljšo življenjsko dobo.
  • Prihranek goriva. Pnevmatike z nizkim kotalnim uporom omogočajo prihranek goriva.
  • Zračni tlak v pnevmatikah. Zračni tlak preverite vsaj enkrat na mesec. Pnevmatike, ki so napolnjene s prenizkim tlakom, podaljšajo zavorno pot in povečajo porabo goriva. Ne pozabite preveriti tlaka v vaši rezervni pnevmatiki!

Na glavnih cestah in avtocestah

Pnevmatike igrajo ključno vlogo pri obnašanju vašega vozila pri višjih hitrostih. Ponujajo potrebno odzivnost, ki ohranja smer vožnje vašega vozila.
Kriteriji izbire pnevmatik:
  • Zavorna pot pri visoki hitrosti. Za največjo varnost, izberite pnevmatike, ki omogočajo najkrajšo zavorno pot na mokrih in suhih cestah.
  • Udobje. Za daljša potovanja izberite pnevmatike, ki omogočajo udobno vožnjo v smislu vibracij in hrupa.
  • Oprijem na cesti. Izberite pnevmatike, ki ponujajo maksimalen oprijem in stabilnost.

Športni avtomobili

Za športni način vožnje izberite pnevmatike, s katerimi boste lahko pri relativno visokih hitrostih obdržali smer vožnje, v skladu s pravili varnosti v cestnem prometu, ali na tekmovalni stezi.
Kriteriji izbire pnevmatik:
  • Oprijem. Poiščite pnevmatike z odličnim delovanjem tako na mokrih kot suhih cestah.
  • Lega na cesti. Izberite pnevmatike serije Sport. Omogočajo izredno precizno krmiljenje in dobro stabilnost v zavojih.
na vrh