Menjava koles v kompletu z zimskimi ali letnimi pnevmatikami

Če sami menjamo kolesa:

  1. Postavimo avto na ravno podlago (naj ne visi naprej, na stran,...)
  2. Avto prestavimo v prvo prestavo in zategnemo ročno zavoro (ročna zavora blokira zadnja kolesa in prestava prednja kolesa) Za večjo varnost je smiselno podložiti pogonsko kolo na nasprotni strani dviga z obeh strani z zagozdo, opeko, debelejšo desko 5 cm.....
  3. Nato za vsako kolo izvedemo naslednje korake:
    1. Nastavimo dvigalko na mesto, ki je primerno za dvigovanje avta - seveda naj bo to mesto čim bližje kolesa, katerega bomo zamenjali -(običajno je na spodnji strani praga, kjer je rob) Mesto za dvigalko je označeno, sicer pogledamo v navodila, ki smo jih prejeli zraven avta.
    2. Dokler avto še ni dvignjen, s ključem odtegnemo vijake, vendar samo toliko dokler še vijaki ne popustijo (če vijaka ne moremo odviti, podaljšamo ročico ključa. Ali uporabimo poseben ključ za kolesa, kjer se ročaj podaljša na 70 cm. Ne pretiravamo. Zlomljen vijak bo velika težava. Če ne moremo odviti, obiščimo mehanika, ta ve kako si še lahko pomagamo)
    3. Z dvigalko dvignemo avto tako, da bo kolo 1cm nad tlemi
    4. Odvijemo vse vijake in jih odstranimo iz platišč. Vijake položimo na čisto podlago.
    5. Previdno odstranimo kolo z osi
    6. Na os damo novo kolo. Pri aluminijastih platiščih rahlo namažemo luknjo platišča za os z mastjo za ležaje
    7. Privijemo vijake - privijamo samo toliko da vijaki nasedejo Vijakov nikoli ne mažemo. Samo malo WD40 zadošča.
    8. Z dvigalko počasi spustimo avto
    9. Vijake privijemo do konca - sedaj lahko uporabiš svojo silo. Vijake privijamo diagonalno. Vedno nasprotnega. Na koncu v zaporedju še enkrat preverimo vse vijake na kolesu.
Napaka, ki je pogosta: Nikoli se ne obešajte s celim telesom ali celo z nogo ne skačite po ključu, da bi zategnili vijake. V kolikor imate moment ključ je priporočljivo, da z njim zategujete vijake. Vendar morate poznati potreben moment za vaše vozilo. Običajne vrednosti so od 110 do 130 Nm.
 

Kako pravilno zamenjati pnevmatike

Priporočamo, da opremljate vaše vozilo s štirimi enakimi ali podobnimi gumami. Če so vaše zimske ali letne gume preveč različne, obstaja možnost, da ne bodo zagotavljale stabilne vožnje.

Menjava ene same gume

Zakonodaja predpisuje, da razlika v globini profilov, ki so montirani na isto os, ne sme biti večja kot 5 mm.
Če ste se znašli v situaciji, da morate zamenjati eno od gum, je nujno da jo zamenjate z enako gumo. Torej mora imeti nadomestna guma povsem enake značilnosti : znamka, profil, indeks nosilnosti in hitrosti, premer.

Menjava dveh pnevmatik

Ko so vaše pnevmatike obrabljene, je potrebno nemudoma zamenjati. Pnevmatike v dobrem stanju zagotavljajo varnost med vožnjo. Za nadomestitev obrabljenih gum je pomembno izbrati pnevmatike podobne tistim, ki so bile montirane v tovarni na nov avto.
Če nameravate zamenjati gume vašega avtomobila, je pomembno montirati manj obrabljene gume na zadnjo os. Ker sta sprednji kolesi kontrolirani z vašim ravnanjem za volanom, lahko v primeru izgube oprijema ukrepate, kar ni možno na zadnjih kolesih, ki niso kontrolirane.
Po menjavi gum je potrebno kontrolirati njihovo obrabo, da preverimo, če je enakomerna. Slaba nastavitev podvozja se lahko razkrije s kontrolo.podvozja (optika)
Ko se globina kanalov profila približa 1,6 mm (za letne pnevmatike) je nastopil čas za zamenjavo. Z manjšimi kanali se povečuje nevarnost hidroplaninga.

Menjava štirih pnevmatik

Ko so vse štiri pnevmatike obrabljene, jih lahko zamenjate z gumami enakih dimenzij. Če vam profil ustreza, lahko ohranite istega proizvajalca. Če pa niste zadovoljni z njim, se lahko obrnete na internet, kjer vas čaka širok izbor gum po nizki ceni. V homologacijskem kartončku preverite, katere dimenzije gum so homologirane za vaše vozilo.

Kaj pa razmerje cena / kakovost ?

Kadar nameravate kupiti pnevmatike, je pomebna odpornost na obrabo. Včasih je nakup poceni gum dražji, čeprav ste med nakupom mislili, da boste varčevali, obstaja možnost, da so te gume slabše kakovosti in manj dolgotrajne, torej se morajo te pnevmatike pogosteje zamenjati.
Kadar zamenjate pnevmatike, je pomembno upoštevati različne kriterije:
  • Hrup, ki ga povzročajo pnevmatike med vožnjo
  • Oprijem
  • Kakovost zmesi
  • itd..
Potrebno je najti primerno ravnovesje lastnosti.


 
na vrh